Principalele modificari fiscale si impactul lor in activitatea companiilor

Iata principalele modificari fiscale ce au impact in activitatea companiilor in anul 2013.

modificari fiscale

In acest material nu sunt incluse aspecte cu privire la TVA la incasare si microintreprinderi deoarece acestea au fost tratate in articolele anterioare.

Indemnizatia de deplasare in tara si strainatate (diurna) acordata angajatilor peste nivelul de deductibilitate fiscala este asimilata veniturilor din salarii si se include in statul de plata.

Diurna deductibila fiscal reprezinta sumele acordate pentru instituiile publice multiplicate cu 2.5 .

pentru deplasari in tara : 13lei x 2.5 ori = 32, 50 lei/zi
pentru deplasari in strainatate, in Uniunea Europeana: 35EUR X 2.5 = 87,50 EURO
pentru deplasari in alte state : limita minima prevazuta in HG 518/1995 x 2,5.

Amortizarea autoturismelor este limitata la suma de 1.500lei / luna,iar incepand cu  1 iulie la suma de 2500 lei

Limitarea amortizarii se refera la autoturismele cu maxim 9 locuri cu cel al soferului si care au o masa autorizata pana la 3.500kg

Pentru bunuri acordate cu titlu de cadou clientela cu o valoare individuala mai mare de 100 lei, se colecteaza taxa pe valoarea adaugata . TVA –ul se include in cheltuielile de protocol deductibile in limita 2% din profitul calculat cu ajustarile fiscale.

Incepand cu 01.01.2013 pentru livrari de bunuri si prestari de servicii pana la 100EUR cu TVA inclus, se pot emite facturi simplificate. Cursul de schimb este cursul BNR din data facturii.

Facturile simplificate vor contine cel putin urmatoarele elemente :

Data emiterii
Datele de identificare a vanzatorului
Identificarea bunului sau serviciului
Suma TVA sau informatiile necesare calcularii acesteia

Practic, un bon fiscal cu o valoare mai mica decat 100EUR cu TVA inclus reprezinta o factura simplificata.

TVA poate fi dedus de pe facturi simplificate (bonuri fiscale) doar daca vanzatorul inscrie cu ajutorul aplicatiei utilizate: numele cumparatorului si codul de inregistrare in scop de TVA .

Regula privind deducerea TVA de pe facturi simplificate se aplica inclusiv pentru combustibili. A fost eliminata exceptia cu privire la deducerea TVA avand la baza un bon fiscal stampilat si care sa aiba inscris manual numele cumparatorului, codul fiscal si numarul de inmatriculare al autoturismului.

Pentru servicii platite nerezidentilor cu care Romania nu are incheiat un acord de schimb reciproc de informatii ( Conventie de Evitare a Dublei Impuneri) se retine un impozit la sursa de 50%.

Contractele de prestari servicii semnate cu furnizori nerezidenti vor fi notificate la Autoritatea Fiscala in termen de 30 de zile de la data semnarii contractului. Se notifica toate contractele, atat pentru servicii prestate in strainatate, cat si pentru servicii prestate in Romania.

Microintreprinderile care depasesc cifra de afaceri de 65.000EURO sau desfasoara activitati de consultanta si management in cursul anului, vor plati impozit pe profit in cursul anului. Din impozitul datorat se deduce impozitul pe venit declarat si platit anterior.

Salariul minim pe economie este de 750 lei, incepand cu 1 Februarie 2013
Salariul minim pe economie este de 800 lei, incepand cu 1 Iulie 2013
Salariul mediu pentru bugetul asigurarilor sociale este de 2.223lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*